Reisebrev fra Kenya

Hva gjør egentlig en ung konservativ Mzungu i Kenya?

Jambo!

I mars har Unge Høyre i tradisjon og tro siden 2013 deltatt på et demokratiprosjekt i Kenya sammen med Unge Venstre og KRfU.

Målet er å utveksle erfaringer med Kenyanske ungdomspolitikere. Når vi i Norge tenker på ungdomspolitikere er det somregel alderen 13-25 som faller oss i tankene. I Kenya derimot er ungdomspolitikere mellom 28 og 40 år gamle. De har kanskje ikke Si ;D og Jeune, men de er absolutt like opptatt av «ungt» engasjement som det vi er.

Vi har fått se mye av Kenya på reisen, og samtidig fått høre om de ulike regionale utfordringene. Fra de varme, fuktige strendene i Mombasa til de tørre slettene rundt Eldoret godt plassert på det afrikanske platå.

I Mombasa var ungdomspolitikerne opptatt av å sikre at unge mennesker stakk av med den ene plassen hvert valgdistrikt gir.

«Unge politikere skal ikke bare bevise at de kan styre morgendagens samfunn. Vi skal styre dagens samfunn.»

Ideologi på avveie

I Norge tar vi for gitt at politikere snakker om de store linjene, og at de har argumenter og saker forankret i ideologi. Høyre er et konservativt parti, mens Ap er sosialdemokratiske. Dit har ikke Kenya kommet enda. Når vi forteller Kenyanerne om at argumentasjonsrekker bør være forankret i ideologi blir vi møtt med overraskede blikk.

«I Kenya har vi ikke ideologi, enda.»

De kenyanske politikerne snakker med hver enkelt velger i sitt distrikt og gir de personlige løfter. Det kan variere fra å betale barnas skolepenger, til å sørge for at nye veiprosjekter blir lagt til visse deler av deres valgdistrikt. Det betyr likevel ikke at de har planer om å beholde det systemet for alltid.

En debatt om den overordnede økonomistyringen i landet lusker få år fram i tid, og kan bli synlig allerede fra neste presidentvalg. Men da er det ikke handlingsregelen som skal diskuteres, men heller om man skal bli likere en planøkonomi, eller fortsette i den vel så riktige markedsøkonomien de befinner seg i nå. Det siste møtet i Eldoret ble avsluttet med et fint sitat fra en av de kenyanske deltakerne.

«Dere har deres måte, og vi har vår. Men vi i Kenya skal være takknemlige for at dere bruker tiden deres på å forberede oss på en valgkamp som handler om mer enn tjenester om 15 år.»

Selv om bistandsbudsjettene bør kuttes i god Unge Høyre-tradisjon, skal vi også være klare over at utveksling av erfaringer, ideer og strategier på tvers av landegrenser og økonomisk utvikling er viktig.

Internasjonal hilsen

Leon Solve Mossing Knudsen
2. nestleder og internasjonalt ansvarlig
Unge Høyre