Økologisk te og unge bønder – Reisebrev fra Brno

Etter å ha tilbrakt fire dager i Tsjekkias nest største by, Brno, sitter vi igjen med nye opplevelser og inntrykk, men også klær som kommer til å lukte te i flere uker fremover.

Mellom 22. og 25. februar pågikk det rådsmøte i YEPP. Denne gangen var Unge Høyres reisefølge både fulltallig og mannsdominert, bestående av Ola, Håkon og Håvard. Selv om reisefølget var fulltallig var det dog ikke samlet før et stykke ut på kvelden den 22. Å reise til det sørlige Tsjekkia er nemlig en «prosess».

For Håkon og Håvard betød dette avgang fra Gardermoen 06:40, med stopp i både Brüssel og Wien, før toget gikk til Brno. Ola på sin side tok turen via København og Wien, men valgte buss.

Våren har ikke kommet helt til Tjekkia, men nesten. Foto Akos Kaizer/YEPP

Temaet for helgen var landbruk og klimapolitikk – noe vi i Unge Høyre opplever at vi bruker hvert eneste møte i YEPP på. Forventningene til den politiske behandlingen ble dermed båret av at vi også skulle vedta et politisk program i forbindelse med EU-valget til sommeren. I behandlingen av programmet tok Unge Høyre tydelig styringen, med 14 endringsforslag, hvor man forsøkte å endre programmet i en mindre statsfokusert retning.

Håvard Clementz i diskusjon med de andre partiene til stede i YEPP. Foto: Akos Kaizer/YEPP

Gitt at landbruk var temaet for helgen var det lagt inn et besøk til en tsjekkisk landbruksaktør – og her kan man jo innrømme at delegasjonen drømte om et besøk til en tsjekkisk vingård. Det var dog ikke vingård vertene våre hadde planlagt, men heller et besøk til en produsent av økologisk te. Her fikk vi både smake, kjøpe og lære om økologisk landbruk samt hvordan man arbeider for å produsere te. Absolutt spennende, men lukten av te sitter fortsatt fast i dressen på samme måte som bållukt gjør.

Under besøket vårt i Tsjekkia var det også to år siden fullskala invasjonen av Ukraina – noe som ble både markert og diskutert i gangene på fylkeshuset i Sør-Moravia hvor vi hadde møtet.

YEPPs medlemmer viser sin støtte til Ukraina. Foto: Akos Kaizer/YEPP

Under den påfølgende middagen fikk vi også taler fra vårt Ukrainske søsterparti, og beretninger om hvordan de jobber politisk for å få til løsninger på både de små og de store problemene som kan oppstå i et krigssamfunn. Før maten ble servert fikk vi også se en opptreden fra et Ukrainsk studentkor. Absolutt en spesiell opplevelse i seg selv, men hvis man legger til at både middagen og konserten foregikk i et gammelt sovjetisk fengsel som var preget med malerier som skulle illustrere Sovjets storhet, så gir det hele opplevelsen en ny dimensjon.

Et Ukrainsk studentkor hadde konsert foran et gammelt sovjetisk veggmaleri. Foto: Privat

Etter oppholdet i Brno gikk turen tilbake til Wien. Der ble det igjen tur til en liten spasertur i solskinnet før første fly skulle ta oss til Zürich. Fra Zürich klarte både Håvard og Håkon å komme seg hjem (Ola var i København på dette tidspunktet), sammen med en rekke emigrerte Høyre-velgere. Dessverre for Håkon hadde kofferten hans funnet ut at den likte det sveitsiske skatteregimet bedre enn det norske, og valgte derfor å bli igjen i protest.

Håkon ber derfor innstendig om at regjeringen setter ned skattene slik at han får tingene sine tilbake. «Det er tross alt mer økonomisk og miljømessig bærekraftig enn å kjøpe alt nytt», sier han i en kommentar.

Ola Svenneby er visepresident i YEPP, og ledet den politiske behandlingen. Foto: Akos Kaizer/YEPP