– Nå er det på tide å bli sint!



Frigg Winther Rugset

1. NESTLEDER, AKERSHUS UNGE HØYRE

Hvis vi klarer å endre på holdningene i samfunnet, får vi kanskje etter hvert også flere kvinnelige toppledere, flere jenter på talerstolen og flere jenter som tør å ta ordet i klasserommet. Jeg håper at du bruker tid på å være litt sint på vegne av oss damer i dag – det skal i hvert fall jeg.

I dag er det 8. mars, kvinnedagen, tema er likestilling, og jeg er sint. På vegne av lillesøsteren min og alle andre ungdomsskolejenter, på vegne av meg selv og alle andre unge kvinner, og på vegne av mamma og alle andre voksne damer.

Det er ikke så rent sjeldent at vi spør oss hvorfor vi ikke har kommet lenger med likestillingen i landet. Vi spør hvorfor det ikke er flere kvinner i topplederstillinger, i ungdomspolitikken spør vi oss hvorfor det ikke er flere jenter på talerstolen, og jeg må innrømme at jeg ganske ofte også spør meg selv hvorfor jeg ikke tar ordet litt oftere. Svaret på disse spørsmålene er sammensatt og vanskelig. Men i løpet av bare de siste ukene har vi fått i hvert fall ett godt svar på hvorfor situasjonen er som den er.

For kort tid siden var flere av #metoo-toppene tilbake på avisforsidene; Trond Giske ble innstilt som styremedlem i Trøndelag Arbeiderparti, Kristian Tonning-Riise ledet årsmøtet i Innlandet Høyre og Ulf Leirstein ledet årsmøtet til Viken FrP. Det er ikke lenger enn et år siden alle tre måtte trekke seg fra sine verv på grunn av seksuell trakassering. Det var det også helt riktig at de gjorde. Man trenger ikke å mene at de aldri skal kunne bli en del av norsk samfunnsliv igjen, men at de er tilbake, i viktige roller i sine partier, bare ett år etter å ha gått av? Å gi dem tilbake tillitten etter så kort tid sender et sterkt signal til alle de damene som har blitt trakassert om at disse gutta er viktigere enn deres engasjement og integritet.

Vi skal være bekymret for at de politiske partiene ikke klarer å sette ned foten mot seksuell trakassering. Men minst like bekymret bør vi være for den tilsynelatende ubetydelige hverdagstrakasseringen. Når 13 år gamle jenter opplever å bli kalt «hore» og «fitte» i skolegården, og får beskjed av læreren om at «gutter bare er sånn», da har vi et holdningsproblem. Den beskjeden vil ikke jeg at lillesøsteren min skal få om hun må oppleve det samme. Jeg er bekymret for hvor mange jenter som lar vær å si noe i klasserommet i frykt for kommentarene de kan få.

Alle jentene jeg har diskutert dette med har en historie om noe de har opplevd. Det blir jeg skikkelig sint av å tenke på; alt hva denne ene halvparten av befolkningen må finne seg i. Det er på tide at flere begynner å bli litt sinna. Du, som slenger «hore» etter jenta i klassen, slutt med det. Du som blir kalt hore, si fra om det! Og du som blir sagt fra til, sett ned foten. Vi har alle et ansvar for å endre holdningene i samfunnet vårt. Du som lærer, som fylkesleder i et politisk parti, som pappa, som storesøster, som gutt eller som jente, du har et ansvar!