Færre, bedre og større kommuner!
For å trygge de svakeste i samfunnet og sikre verdiskapning og effektivitet i det offentlige vil Unge Høyre starte en omfattende kommunereform.
Norge har i dag 430 kommuner. I et land med snaut 5 millioner innbyggere spredt bosatt i et langstrakt land er dette alt for mange. Kommunene har i dag mange viktige oppgaver. Blant annet skal de sørge for de svakeste i samfunnet og danne grunnlaget for et innovativt og nyskapende næringsliv. Alt starter i kommunene, fra helsestasjoner der spedbarn blir fulgt opp, utdanning i grunnskolen og tilrettelegging for skapervirksomhet, til den siste omsorg før livets slutt.
Viktigere enn dette er dog de mer inngripende tjenestene kommunene driver. Barnevernet er her et eksempel. I flere kommuner utgjør barnevernet alt fra ¼ til 1 stilling. I tette nærmiljøer med få innbyggere sier det seg selv at man ikke får utført de nødvendige forebyggende og vernende tiltak barn i utsatte situasjoner trenger.
For de svakeste i samfunnet vårt trenger vi store kommuner med store fagmiljøer slik at man får ytt de beste tjenestene for innbyggerne. Mye kan være positivt med små samfunn, men tjenestenes kvalitet og hensynes til brukerne må gå foran lokalpatriotisme og mindreverdighetskomplekser.
Samtidig som Unge Høyre skal ha fokus på de svake i samfunnet, er det også viktig å se på hva små kommuner kan gjøre med skapervilje, næringslivet og valgfriheten generelt. Unge Høyre tror at små kommuner enklere er utsatt for kameraderi og korrupsjon når det kommer til saksbehandling og planverk behandlet av kommunestyret.
For å sikre verdiskapning, utvikling og fremgang i samfunnet trenger vi større kommuner med den grad av objektiv saksbehandling som man i våre dager krever av byråkratiet.
I en situasjon der antallet kommuner senkes betraktelig vil det også være nødvendig å tenke nytt. Med store kommuner kan man overføre funksjoner som for eksempel drift av den videregående skolen over til kommunene. På denne måten kan man drive langsiktig og komplementær drift av hele skolesektoren, og gjennomføring av andre tiltak for tilrettelagt opplæring blir enklere.
Da Høyre sist satt i regjering innførte man såkalt frie midler som skulle tilfalle kommuner som valgte å slå seg sammen. Den rødgrønne regjeringen har fjernet disse frie midlene, noe som gjør det svært kostbart å gjennomføre en kommunesammenslåing.
For å trygge de svakeste i samfunnet og sikre verdiskapning og effektivitet i det offentlige vil Unge Høyre:
- Betydelig redusere antallet kommuner.
- Om nødvendig bruke tvang for å få til den nye kommunestrukturen.
- Tegne nye kommunegrenser uavhengig av nåværende kommunegrenser, der dette er hensiktsmessig.
- Innføre frie midler til kommuner som slår seg sammen.