La oljeeventyret fortsette
Denne artikkelen er fra 20. juni 2010
Unge Høyre vil la oljeeventyret fortsette, og sier derfor klart ja til petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.
Petroleumsnæringen er den viktigste enkeltnæringen i norsk økonomi. Olje- og gassindustrien står for en tredjedel av statens inntekter, og sysselsetter omlag 250 000 mennesker. Næringen gir store ringvirkninger for lokalsamfunn og næringsliv, og har vært selve grunnlaget for Norges velstandsutvikling i moderne tid. Nordområdene utgjør en betydelig andel av det gjenværende, uoppdagede potensialet på norsk sokkel. Det er ikke gjort store funn siden 1997, og om få år avsluttes de store utbyggingsaktivitetene Snøhvit og Ormen Lange; uten at det står nye, store utbyggingsaktiviteter på vent. Det er helt nødvendig å åpne for kartlegging av uoppdagede ressurser i Nordområdene for å kunne opprettholde produksjonen på norsk sokkel. Unge Høyre vil la oljeeventyret fortsette, og sier derfor klart ja til petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.
Samtidig som verdens energibehov er økende, møter leverandørene stadig nye krav til klimavennlig produksjon. Det er derfor svært viktig å skaffe sikre og pålitelige kilder for energi. I et globalt perspektiv vil norsk olje og gass bidra til å redusere klimagassutslippene på mellomlang sikt, da norske petroleumsprodukter er renere enn mange av alternativene som blir tatt i bruk dersom Norge reduserer sitt energisalg til Europa. Ved å åpne for ytterligere norsk oljeproduksjon, vil vi i større grad kunne forsikre oss om at næringen oppfyller krav til CO2-reduksjon og satsing på fornybar energi. Unge Høyre mener Norge må ha ambisjoner om å lede utviklingen innenfor miljøvennlig energiproduksjon, utvikling av nye energikilder og forme myndighetskrav. I en slik sammenheng bør petroleumsnæringen spille en viktig rolle.
De mest tungtveiende argumentene mot oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen, er hensynet til fiskeriressurser og naturvern. Ved en utblåsning viser nyere studier at fisk blir i liten grad berørt. Gjennom ny teknologi vil heller ikke oljeinstallasjoner være til hinder for dagens fangsttyper, som eksempelvis trål ved bruk av havinstallasjoner. Tiår med overvåkning av norsk sokkel viser også at petroleumsvirksomhet ikke har negativ påvirkning på havmiljøet.
Gjennom 40 år med petroleumsvirksomhet utenfor kysten, har næringen fått erfaring om hvordan sikkerheten langs kysten best blir ivaretatt. Når vi ser på oljevernberedskapen i dag, så er det den så og si fraværende i Lofoten og Vesterålen. Dette betyr at fiskerinæringen står overfor en svært reel trussel fra skipstrafikken, hvis noe skulle gå galt. Et krav til petroleumsnæringen er at oljevernberedskapen skal være på plass. På denne måten kan petroleumsvirksomhet bidra til en tryggere fiskerinæring.
Behovet for regional utvikling, geopolitiske perspektiver, samt teknologiske og kompetansemessige hensyn, taler sterkt for å utvide petroleumsnæringens aktivitetsområde. Unge Høyre krever derfor at regjeringen viser lederskap, og umiddelbart sikrer forutsigbare rammevilkår for landets viktigste næring.