Nei til differensiert arbeidsgiveravgift
Arbeidsgiveravgiften er i dag ikke en flat sats på arbeid, men en avgift som bestemmes ut i fra hvor i landet bedriften er etablert. Dette er i prinsippet en forskjellsbehandling av arbeidstakere, hvor en arbeidsgiver i Oslo må ut med en avgift på 14.1% av lønnskostnadene, en arbeidsgiver på Hemsedal må ut med 10.6% av lønnskostnadene mens en arbeidsgiver i Finnmark slipper unna denne avgiften.
Dette gjør i prinsippet at en arbeidstaker i Oslo må være 14.1% mer produktiv enn den samme arbeideren i Finnmark for at bedriftene skal komme likt ut. Denne differensierte arbeidsgiveravgiften er ett forsøk på å gjøre det mer lønnsomt å starte opp bedrifter i grisgrendte strøk, men forskjell i arbeidsgiveravgift er ikke rette distriktspolitikken.
Unge Høyre mener at Arbeidsgiveravgiften ikke skal være distriktspolitikk. Prinsipielt er det galt fordi bedrifter skal konkurrere med hverandre på samme vilkår og ved å gi noen bedrifter fordeler, vil det forskyve markedet, og skape et dårlig samfunnsøkonomisk resultat.
I tillegg ser Unge Høyre at ved å gradvis fjerne den differensierte arbeidsgiveravgiften kan man senke det generelle nivået på arbeidsgiveravgiften og fortsatt komme ut i null på statsbudsjettposten. Dette vil føre til at bedrifter i resten av landet vil få bedret konkurranseevne, og at bedrifter i områder med differensiert arbeidsgiveravgift ikke lenger skal kunne gjemme seg bak subsidier, og vil møte markedet på like premisser.
Unge Høyre vil:
· Gradvis fjerne den differensiert arbeidsgiveravgift
· At arbeidsgiveravgiften oppgis på lønnslippen og selvangivelsen til den enkelte arbeidstaker