Felles oppsigelsvern
Unge Høyre ønsker å endre oppsigelsvernet slik at arbeidsmarkedet blir mer fleksibelt, og de som står utenfor lettere kan komme inn.
Norge har per i dag et av verdens strengeste oppsigelsesvern. Dette medfører en reduksjon i arbeidergiverens fleksibilitet og gjør det vanskeligere å opprettholde en god drift, ettersom bedriften blir tvunget til å holde på ansatte som ikke bidrar positivt til bedriften.
For arbeidstakerne sin del har dette også negative konsekvenser. Det strenge reglementet medfører at arbeidsgivere i større grad vegrer seg for å gjøre nye ansettelser. Dette går i størst grad ut over unge som vil inn i arbeidsmarkedet.
Oppsigelsesvernet er i dag differensiert. Yrker innefor embetsverket har en rettslig beskyttelse for sitt arbeidsforhold jfr. tjenestemannsloven.
I den offentlige sektoren har lærere med ansettelse før 01.08.1999 et særeget oppsigelsesvern jfr. grunnskoleloven. For skolen og elevene slår dette særdeles uheldig ut da dårlige lærere, med staten i ryggen har mulighet til å tviholde på sin stilling. Dette vil unge høyre fjerne
Unge høyre ønsker en felles oppsigelsesfrist på en måned for alle som har vært ansatt under 4 år, og to måneder for alle som har vært ansatt i mer en 4 år. Dette skal gjelde uavhengig av den ansattes alder. Derimot skal det fortsatt være mulig å inngå avtaler om kortere oppsigelsesfrist.
Unge Høyre mener at en person ikke skal ha fortrinnsrett innen virksomheten ved omorganisering. Dette er til hinder for at arbeidsgiver ansetter de best egnede personene i til jobben, samt at det er til hinder for nytilsettinger.
Unge Høyre vil
- Bevare særlig oppsigelsesvern inne embetsverket.
- Fjerne lærere ansatt før 01.08.1999 sitt særlige oppsigelsesvern.
- Bygge oppsigelsesvernet ned til en tilnærming av det oppsigelsesvern som i dag er gjeldende for midlertidig ansatte.
- Avvikle retten til fortrinnsrett ved omorganisering