Russlands invasjon av Ukraina

Unge Høyre fordømmer det russiske angrepet på Ukraina, og kjemper for ukrainsk frihet.

Dette er problemet

Russland under Putins regime har over flere tiår blitt stadig mer autoritært. Siden år 2000 har Russland forgiftet en ukrains politiker, en russisk borger boende i eksil i London, og egne politikere. Det er 14 år siden Putins Russland invaderte Georgia. Det er 8 år siden Putins Russland begynte å krige i Donbas. Det er 8 år siden Putins Russland okkuperte og annekterte Krim.

Reaksjonene fra vestlige land har vært mangelfulle. Politikere har kommet me dtomme slagord om at man må forholde seg til Russland, og hatt et naivt tankesett hvor man ikke har behandlet Putin som det han er – en diktator. I stedet for å reagere med makt, har Europa avholdt sanksjoner, nektet å hjelpe Ukraina med våpen og gjort seg avhengige av russisk gass.

Man burde hverken blitt overrasket eller sjokkert over den russiske invasjonen av Ukraina. Krigen i Ukraina handler ikke bare om grenser, våpen og historie. Invasjonen er en test for hvor langt vi er villige til å strekke oss for å forsvare våre verdier.

Ukrainerne ser mot vest fordi de ønsker demokrati, ytringsfrihet og sikkerhet. Det bør de også få. Men når det står 200 000 russiske soldater utenfor deres grenser holder det ikke med gode tanker, Facebook-bilder og demonstrasjoner utenfor ambassader.

Unge Høyres løsning

Ukrainerne ser mot vest fordi de ønsker demokrati, ytringsfrihet og sikkerhet. Det bør de også få. Men når det står 200 000 russiske soldater utenfor deres grenser holder det ikke med gode tanker, Facebook-bilder og demonstrasjoner utenfor ambassader. Ukraina trenger penger, medisinsk hjelp og diplomatisk hjelp. Men de trenger våpen også. Norge må også åpne grensene for ukrainske flyktninger. Nå er det vi som er nærområdene.

Unge Høyre vil:

  • Sende våpen og bistand til Ukraina
  • Styrke russiske sanksjoner
  • Ta imot ukrainske flyktninger
  • Jobbe for ukrainsk frihet
  • Styrke europeisk samarbeid