Reisebrev fra EDS i Nord-Makedonia

Tidlig i desember dro internasjonalt ansvarlig i arbeidsutvalget, Ivar Fossberg Aulie, og Sebastian Larsen Sebu fra Høyres Studenter Agder til Skopje sammen med våre europeiske søsterorganisasjoner. De deltok på Council meeting i European Democrat Students (EDS) og diskuterte dagsaktuelle spørsmål.

Council meeting i European Democrat Students ble avholdt i Skopje 1.-4. desember 2022.
Foto: EDS

Mellom 1. til 4. desember ble det arrangert Council meeting i European Democrat Students (EDS). Her representerte jeg, Ivar Fossberg Aulie, og Sebastian Larsen Sebu fra internasjonalt utvalg Høyres Studenter. Møtet fant sted i Skopje i Nord-Makedonia. Det ble diskutert flere relevante spørsmål for europeisk samarbeid, blant annet hvordan EU skal møte den russiske krigen i Ukraina, et voksende Kina og et Balkan som søker seg nærmere EU. 

Som den observante leser har sett, heter landet vi besøkte Nord-Makedonia. Landet har lenge vært i en konflikt med Hellas om deres navn, ettersom Makedonia først og fremst har vært kjent som en gresk region i moderne tid. Dette har ført til at Hellas har blokkert landets mulighet til å gå inn i NATO. Landene ble enige om et kompromiss, og med en himmelretning i navnet kunne landet bli medlem av alliansen i 2020.

Det er også et stort ønske om å bli medlem av EU i Nord-Makedonia, men dessverre er det noen store utfordringer som må løses i landet før det blir aktuelt. Landet er et av de fattigste i Europa, og har store utfordringer med statsgjeld, kriminalitet og korrupsjon. Korrupsjonen er dessverre tilstede både i rettssystemet og det politiske systemet. Her jobbes det aktivt med å møte disse utfordringene, men endring tar tid. I tillegg sliter landet med manglende arbeidsplasser og studieplasser, noe som fører til at flere unge velger å flytte utenlands. Derfor satser landet tungt på høyere utdanning.

Vi lærte mye om utfordringer på Balkan og potensielle løsninger på disse. I tillegg fikk vi gleden av å nyte godt selskap og god mat i en vakker by, i et svært vakkert land. Et land med et stort potensiale. 

Takk for oss!

Ivar Fossberg Aulie

Foto: EDS