Reisebrev fra the LNYP i Libanon

Den 24.09 dro Ole Thomas fra Vestfold og Telemark Unge Høyre til Beirut med noen av de andre norske ungdomspartiene. De deltok på The Norwegian-Lebanese Youth Program, og reisen gjorde inntrykk hos mange av dem.

Fra 29 september til 4 oktober var det duket for en av de siste samlingene gjennom The Lebanese/Norwegian Youth program. Jeg var så heldig å få tilbringe tiden i Beirut, Libanon sammen med de norske ungdomspartiene. Vi tok imot samtlige libanesiske ungdomspartier. Tema for samlingen var hvordan vi kunne fremme unge stemmer i politikken, og vi delte erfaringer med samarbeid på tvers av partilinjer til de Libanesiske ungdomspartiene.

Libanon er et land i dyp krise. Økonomisk kollaps, flyktningkrise og strømmangel har gjort hverdagen for den vanlige libaneser utrolig vanskelig. Tilliten til det politiske systemet er utradert, og de er i en politisk «deadlock». Likevel var det et yrende byliv, utrolige matserveringer og et imøtekommende folk som møtte oss i hovedstaden. De snakker mye engelsk og fransk etter kolonitiden, så kommuniseringen gikk fint.

Vi dro på en utflukt til Batroun, som er en av verdens eldste byer. Vi dro til lokale vinhandlere og utforsket de gjenværende konstruksjonene etter Fønikerne, en gammel sivilisasjon som levde i området før og etter Kristus. Batroun kan ikke sees, det må oppleves!

Reisen ga mange av oss et litt bedre perspektiv på verden. For når mennesker med så lite, kan gi så mye, har vi en del å ta med tilbake til Norge. Reisen til Libanon var virkelig fantastisk, og det er et land alle virkelig bør ha på bucket-listen sin! Hvis du vil ha et billigere, men faktisk bedre alternativ til Paris, da er Beirut for deg. For å ikke snakke om festkulturen da, disse libaneserne vet virkelig hvordan en tur ut på byen skal være. 

Prosjektet ga oss også viktige erfaringer jeg definitivt vil ta med videre, og jeg tror libaneserne også lærte en del av oss. De unge er fremtiden, og jeg er sikker på at Libanon skal komme seg opp på beina igjen.

Merci, Beirut<3

Ole Thomas Lunde