Reisebrev fra valgkampen i Stockholm

Den 11. september ble riksdagsvalget avholdt i Sverige. Valgnatten endte utrolig jevnt, men borgerlig side stakk til slutt av med flest mandater. Håvard, Nicolai og Erlend tok turen til Stockholm for å drive valgkamp for og med Moderaterna og Ulf Kristersson.

Det er et stadig mer utbredt problem at Unge Høyres medlemmer lider av alvorlig valgkampmangel. Selv om de har fått både skolestart- og vårkampanje på blå resept, er det lite som har klart å døyve abstinensene etter valg med virkelige konsekvenser. Håvard, Nicolai og Erlend var derfor ikke vonde å be når en invitasjon til å bidra i den svenske valgkampen ankom innboksen.

Med en visjon om å få “ordning på Sverige” ble kursen satt i retning Stockholm og vårt søsterparti i Sverige – Moderata Ungdomsförbundet.

I det flyet landet på Arlanda var det ingen tid å miste. Kursen ble satt mot Norrmalmstorg og standaktivitet, uten å først sjekke inn på hotellet. Våre svenske venner har åpenbart vært i Norge på besøk hos Rød valgallianse. For før man hadde rukket å si “kanelbulle” var blå refleksvester trukket over tre uskyldige hoder, flyers lagt i hånd og beskjeden var at nå skulle vi “få ordning på brottet”. Det var en trio, med samlet mye valgkamperfaring, som så forfjamset på hverandre. For ikke visste de noe om hva Moderaterna ville gjøre med den særnorske avgiften på arbeidende kapital. Strategien ble dermed lave skulde, brede smil og henvis videre hvis man ble fortapt i noen vakre, blå, svenske øyne.

Etter en runde på torget ble kursen satt mot ukeslutt på andre siden av byen. Der ble det servert gratis mat og drikke ut av en foodtruck – samtidig som en ca. 50 svenske ungdommer hadde samlet seg for å se Ulf “Uffe” Kristersson rocke valgets siste hele partilederdebatt. Her har vi for største gang noe å lære av svensker: På arrangementet var det både popcorn- og boksemaskin, helt til en litt overivrig MUFer slo ihjel maskinen.

Vipps, så var det lørdag – eller “Swish” som det heter i Sverige. Ny dag betyr nye muligheter til å løfte svenske velgere over blokka.

Ryktebørsen skulle ha det til at Ulf Kristersson skulle tale på Sergels Torg rundt klokken 12. Disse ryktene viste seg å være falske, men ikke til den store skuffelsen. I stedet for Uffe var nemlig Ebba Busch på podiet. Leder av KrFs litt hippere søsterparti, KD. En så stor folkemengde har ikke samlet seg for å høre en kristendemokrat tale siden Jesus vandret denne jord. Underveis i Ebbas tale ble det og klart alt Ulf skulle innta scenen et par timer senere. Hvilket betød lunsjpause for den norske delegasjonen.

(Som et lite PS midt i reisebrevet kan det nevnes at Ulf kun tok bilde med to grupper etter han endte sin seanse. Den norske gruppen var en av disse.)

Også på lørdag skulle det være debatt. Denne gangen kun mellom “sossarnas” Maggi Andersson og den borgerlige helten, Uffe. Partilederduell, ganske normalt kan man tenke. Vel, her tar reisen en spennende vending. I stedet for å se ferdig debatt i de samme lokalene som i går tok hele sildesalaten av en delegasjon bena fatt for å stå utenfor TV-studio og rope! Ja, du leste rett – rope. Ikke bare skulle det ropes, det skulle og synges og danses (spesielt på “Sverige jobbar”). Alt for å overdøve den sosialdemokratiske bølgen som hadde bestemt seg for det samme. Etter rop som “frihet, likhet, kapitalist” og “Gi meg en U! Gi meg en L! gi meg en F! Hva blir det? Statsminister!” gikk turen mot Stureplan. 

“Endelig”, tenker medlemmene av DKSF, “skal de ta seg en tur på byen”, men neida! På Stureplan lå det klart flere tusen poser chips, enda flere flygeblader og et berg av drops. Her skulle man ha nattaksjon! Dene varte frem til sånn 0100. Før de mest ivrige svenskene dro ut for å “affischere” (les: henge opp plakater) frem til klokken 0300.

Valgdagen i Sverige er litt som valgdagen i Norge, ganske kjedelig sånn rent politisk. Derfor er det heller ikke så mye å si om denne søndagen. Det burde uansett nevnes at i det Håvard og Erlend satte seg på flyet tilbake til Oslo hadde rød blokk et knapt flertall og valget så litt tapt ut. I det flyet landet på Gardermoen var derimot resultatet snudd, og vi vet jo alle hvordan det endte til slutt!

Tusen takk til MUF, Moderaterna og Stockholm for å ha tatt i mot tre valgkamplystne ungdomspolitikere fra Norge. Det var en lærerik og givende opplevelse!

Gi meg en U! Gi meg en L! Gi meg en F! Hva blir det? Statsminister!

Svenske hilsner fra
Håvard, Nicolai & Erlend
Sentralstyremedlemmer i Unge Høyre