Reisebrev fra YEPP-Council i Stockholm

7-11. april var Maria og Fredrik i Stockholm for å representere Unge Høyre i YEPP! Temaet for møtet var “European Industry Beyond Climate Change”.

Hva er egentlig YEPP?

YEPP står for Youth of the European People’s Party. EPP som står for European People’s Party er moderpartiet til YEPP. Politikerne som jobber i Europaparlamentet deles inn i større partier som EPP, der EPP er det største partiet representert i Europaparlamentet. YEPP har jevnlige møter, og består av mange ulike sentrums/høyre-ungdomspartier fra hele Europa. 

PÅ BILDET: Maria Munkhaug og Fredrik Halsen på YEPP-møte i Stockholm


Hva gjorde vi i Stockholm? 

Møtet i Stockholm var veldig lærerikt og spennende. Dagene var fylt med ulike foredrag og panelsamtaler. Den første dagen av møtet fikk vi høre foredrag fra blant annet Moderaternas (Høyres søsterparti) leder, Ulf Kristersson. Han hadde et innholdsrikt foredrag om den svenske politiske situasjonen. Den ukrainske ambassadøren i Sverige kom også på besøk for å redegjøre om situasjonen i Ukraina. Foredraget var sterkt med mange viktige betraktninger om hvordan Europa bør reagere videre på Russland sine grusomme handlinger i Ukraina.  

Under møtet ble det behandlet ny politikk, der energi, skatt, sikkerhet og klima ble tatt opp. 

Sikkerheten rundt de arktiske områdene var blant annet noe som ble tatt opp. Der var vi særlig aktive i debatten da Norge er et av landene i YEPP som har det nærmeste forholdet til arktis. Vi fikk blant annet gjennomslag for å fjerne punktet om å forby karbonutslipp over polarsirkelen, da dette går imot Norges produksjon av olje- og gass. Vi jobbet også for et bedre arktisk råd og en energipolitikk som skaper europeisk uavhengighet. 

Sterke inntrykk fra søsterpartiet vårt i Ukraina

Det som gjorde sterkest inntrykk var å høre om situasjonen i Ukraina fra vårt ukrainske søsterparti. De hadde reist i 30 timer fra et land i krig for å delta på konferansen sammen med oss. På bare på få uker har de opplevd at landet deres har blitt invadert, ungdomspartilederen deres har blitt kidnappet av russiske soldater og venner har blitt drept. 

Krigen i Ukraina har vist oss at et sterkere europeisk samarbeid er viktigere enn noen gang. Selv om Norge enda ikke er medlem av EU, så må vi fortsette å være med på å styrke det europeiske samholdet der vi kan slik som i YEPP og EPP.

Med beste hilsen,
Maria Munkhaug og Fredrik Halsen
(Medlemmer av Unge Høyres internasjonale utvalg)