Reisebrev fra Brussel

13. – 14. desember var vi i Brussel for å delta på International Young Democrat Union (IYDU) 2019 Council Meeting. Fredagen ble brukt til besøk hos ulike organisasjoner og institusjoner, og dagen begynte i Europaparlamentet med utenrikspolitisk rådgiver for EPP i parlamentet som fortalte om EU og EPPs arbeid. Videre fikk vi møte en Member of Parliament (MEP) fra Belgia som forklarte mer utdypende om hvordan det er å være folkevalgt i Europaparlamentet, etterfulgt av en omvisning i parlamentet. Deretter gikk turen til Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) som er en tysk politisk stiftelse og tenketank, og et besøk til House of European History hvor vi fikk lære mer om EUs historie. Dagen ble avsluttet med en hyggelig middag hvor vi fikk muligheten til å bli kjent med andre deltagere fra hele verden – noen hadde reist så langt som fra Mongolia, Australia og Brasil.

Lørdag ble tilbrakt i EPPs hovedkvarter for selve IYDU Council Meeting. Her skulle den politiske situasjonen i ulike medlemsland redegjøres for og gav oss et spennende innblikk i politikken utenfor Norges grenser. Under dette møtet skulle det også velges ny ledelse i IDYU, samt ti nye Vice-Chairmen. Etter lange valgrunder og taler for kandidatene ble Bruno Kazuhiro fra Brasil valgt som ny Chairman for IYDU, Juho Mäki-Lohiluoma fra vårt finske søsterparti valgt som Deputy-Chairman, Michael Dust fra CDU i Tyskland valgt som generalsekretær og Syrila Makarezou valgt som Treasurer. Deretter fikk vi være del av en flere timer lang valgrunde for å velge ti Vice-Chairmen av tjue kandidater som skal supplere hovedstyret. På slutten av prosessen kom forsamlingen til enighet og IYDU fikk Vice-Chairmen fra Tsjekkia, Estland, Argentina, St. Vincent og Grenadinene, Tanzania, Kypros, Italia, Kurdistan, Sveits og vårt eget søsterparti MUF i Sverige.

Møtet i Brussel var svært lærerikt og bød på mange interessante diskusjoner og bekjentskap med mennesker fra ulike bakgrunner og politiske ståsted. Jeg hadde det veldig gøy underveis og IYDU satte stor pris på at Høyres Studenter ville delta. Vi takker IYDU for et fantastisk program og morsomme møter, og ser frem til neste arrangement!

 

Av: Ola Eloranta