Innvandring: Strengt men rettferdig

Rogaland Unge Høyre er grunnleggende positiv til innvandring og arbeidsinnvandring. Vi mener stengte grenser er et tegn på en lukket og konfliktfylt verden. Vår konservative tradisjon og liberale verdier sier at friheten til å bevege seg fritt, inkludert å kunne flytte til et annet land, er grunnleggende for et fritt samfunn. Kulturell variasjon medfører utfordringer, men det er også en styrke. Innvandring er en kilde til mangfold, kreativitet og kulturell utveksling. Verdens fremste økonomiske og kulturelle byer er også blant verdens mest varierte. Variasjon fostrer nytenkning, innovasjon og nye impulser. Historien har lært oss at dem som stiller seg åpen mot verden på sikt lykkes bedre enn dem som isolerer seg, men også at de som ikke makter å kontrollere et slikt mangfold får problemer.

Vi mener at det skal settes krav til innvandrere for å kunne jobbe i Norge. Dette er en vesentlig side av det å styrke den norske velferdsmodellen og sikrer at alle bidrar på likt nivå. Dette skal også forhindre arbeidsdiskriminering ved å forhindre uønska samfunasgruperinger som går i mot de norske verdiene. Vi ser på de norske verdiene som et helt vesentlig grunnlag for å få lovt lit å ta del i det norske samfunn. Derfor vil vi sette krav til godkjent norsk- og samfunnsopplæring for alle arbeidsinnvandrere.

Å bli norsk statsborger skal det settes krav og forventinger. Hovedregelen er at en person må ha oppholdt seg i Norge i 7 år for å få statsborgerskap. Fra denne hovedregelen gjelder imidlertid en rekke unntak. Rogaland Unge Høyre ser ingen grunn til å forskjellsbehandle ulike grupper. Derfor vil vi innføre en absolutt syvårsfrist for innvilgelse av statsborgerskap.

Vi mener at det skal være særlige årsaker for å få innvilga asyl i Norge. Det skal også settes krav til identifikasjon. Når asylsøkere kommer uten papirer stiller det ekstra skjerpede krav til saksbehandling og håndtering. Derfor skal det være mulig å sette asylsøkere med manglende identifikasjonspapirer eller manglende samarbeidsvilje til å få klarhet i identitet, skal settes på lukkede asylmottak. Vi mener også at internasjonale avtaler skal følges. Derfor vil vi sende alle asylsøkere som har avgitt sin identitet til ett annet land raskt tilbake.

For å sikre tiltakene og returnering av asylsøkere med avslag skal Norge kunne bruke kutt i bistandsoverføring som et virkemiddel ovenfor land som nekter å motta returnerte flyktninger eller asylsøkere. Samtidig skal det om mulig jobbes for at familiegjenforening skal finne sted i et annet europeisk land. Dette for å gjøre det billigere for Norge.

For å sikre en god integrering av de som har rett til å komme til norge skal vi sørge for at det blir tatt inn mindre. Vi mener at det skal bli tatt inn mindre asylsøkere og kvoteflyktninger. Dette skal gjøres med å sette strengere krav i asylsøknadsprosessen og ta i mot mindre kvoteflyktninger.

Rogaland Unge Høyre vil derfor:

  • Kreve godkjent norsk- og samfunnsopplæring for arbeidsinnvandrere for å få innvilga arbeidstillatelse
  • Innføre et unntaksfritt krav om syv års opphold i Norge innenfor en periode på de siste ti årene, for innvilgelse av statsborgerskap, med unntak av nordiske borgere og tidligere norske borgere hvor det er tilstrekkelig å ha bodd i landet de to siste årene
  • Kun personer som kan vise til særlige årsaker skal få innvilget asyl i Norge. – Ha lukkede asylmottak der asylsøkere etter dom kan plasseres med bakgrunn i manglende identifikasjonspapirer og manglende samarbeid om å få klarhet i identitet.
  • Følge opp bestemmelsene i Dublin-traktaten gjennom raskere retur av asylanter som har avgitt sin identitet i et annet medlemsland.
  • Bruke kutt i bistandsoverføringer som virkemiddel overfor land som nekter å motta returnerte flyktninger eller asylsøkere.
  • Personer med tilknytning til politisk ekstremisme som bryter med grunnleggende menneskerettigheter skal ikke kunne få innvilget opphold i Norge.
  • Jobbe for felles internasjonale regler om innvandring
  • Dersom familiegjenforening ska skje i et annet land, så skal dette skje fremfor at de kommer til Norge
  • Ta inn mindre innvandrere, men styrke integrering
  • Flyktninger som har begått kriminelle handlinger hjemlandet skal ikke få innvilget statsborgerskap i Norge
  • Sikre integrering gjennom å arbeide mot store asylmottak og arbeide for mindre enheter for integrering
  • Senke antall asylsøkere gjennom strengere krav til godkjent søknad
  • Senke antall kvoteflyktninger for å sikre integrering
  • Sette krav til asylmottakets kvalitet, tilbud og beliggenhet
  • Styrke norskopplæring på alle innvandrere som søker oppholdstillatelse i Norge