Reisebrev fra Zürich

Tidlig om morgenen fredag 22. September møtte to trøtte nordmenn på Gardemoen. De skulle til Zürich, Sveits, for å delta på YEPP-møte.

Helgens tema var ”the future of Europe”. Vi diskuterte hvordan vi ville at YEPP skulle være i fremtiden og hvilke saker vi ønsket å fokusere på i fremtiden. I tillegg ble en rekke resolusjoner behandlet om alt fra ulv og snus til migrasjon og Tyrkia.

Vi møtte over 90 unge representanter fra ungdomspartier over hele Europa. Det var ny rekord i antall deltaker. Man kan trygt si at det ga fotografen en bitteliten utfordring når han skulle ta gruppebilde av alle (hint: det gikk ikke).

Sveits har direkte demokrati med jevnlige folkeavstemminger, og arrangørene ønsket å lære oss mest mulig om hvordan de styrer landet sitt. Derfor fikk vi besøk av blant annet selveste Doris Leuthard som er årets presidenten i Sveits, kunnskapsministeren i Zürich Dr. Silvia Steiner og EUs ambassadør til Sveits Michael Mathiesen.

En annen ting vi fikk lære mer om er hvordan Sveits samarbeider med resten av Europa. Sveits er ikke med i EU eller EØS. De var med på forhandle frem EØS-avtalen, men når den var ferdig stemte det sveitsiske folket mot å bli med. I stedet valgte de seg ut noen områder hvor de ønsket egne avtaler med EU, og etter 20 år er de nesten halvveis.

Ellers kan vi legge til at vi har testet omtrent alt av kollektivtransport i og rundt Zürich. Buss, tog, trikk, you name it – we tried it. Og selv med over 90 europeere på slep så gikk det over all forventning.

Hvis du vil vite mer om Unge Høyres internasjonale arbeid eller YEPP er det bare å ta kontakt!

Mvh
Ragnhild og Ola