Innspill om høyere utdanning

Høye ambisjoner for høyere utdanning

De siste årene har det vært mye debatt om hvordan vi kan gjøre grunnskolen og videregående opplæring best mulig. Det er på høy tid at vi også løfter debatten om kvaliteten på høyere utdanning i Norge. Universiteter, høyskoler og fagskoler har på mange måter blitt glemt av norske politikere. Unge Høyre vil bidra til å løfte den debatten. Derfor har vi bestemt at ett av programmene som skal behandles på landsmøtet vårt i juni 2014 skal omhandle høyere utdanning.

I en verden der en stadig større andel av arbeidsplassene krever høyere utdanning, er det viktig at den utdanningen som tilbys studenter har god kvalitet. Spesielt i et høykostland som Norge, vil vårt konkurransefortrinn være å tilby kompetent arbeidskraft. Vi kan aldri bli billigst, men vi kan bli smartest.

Som leder av programkomiteen for høyere utdanning er jeg opptatt av at vi skal komme med konkrete politiske forslag på hvordan vi kan heve kvaliteten på høyere utdanning. Vi skal forsøke å tenke langt frem i tid, og tørre å løfte debatter som ikke nødvendigvis er like populære hos andre.  Samtidig vil det være et selvstendig mål for vårt arbeid at vi kommer med politiske forslag som det er realistisk å få gjennomført av Høyre/FrP-regjeringen.

Allerede har vi avholdt to møter i programkomiteen. På disse møtene har vi hatt representanter fra blant andre NOKUT, NSO, Abelia, BI, og Høyre med flere, som alle sammen har kommet med gode innspill til vårt arbeid. Vi har diskutert alt fra studentvelferdssaker til grunnstrukturen i det høyere utdanningslandsskapet. I tiden fremover skal vi også forsøke å løfte disse debattene ut av komiteen, og opp i samfunnsdebatten for øvrig.

Programmet begynner smått å ta form. Den røde tråden er kvalitet. Det betyr at alle forslagene vi kommer skal ha den begrunnelse at det vil bidra til å heve kvaliteten i høyere utdanning.

Hvis du har konkrete innspill til vårt arbeid; hvis du for eksempel sitter inne med et godt forslag til hvordan kvaliteten på høyere utdanning kan bli bedre, setter vi stor pris på at du sender det inn til oss. Innspill til komiteen kan sendes til fredrik(at)ungehoyre(dot)no

Øvrige medlemmer av programkomiteen for høyere utdanning er Ingrid Hillestad, Charlotte Spurkeland, Kristoffer Gustavsen og Tobias Strandskog. Anne Marit Ryen er sekretær for komiteen.