Vil la homofile gi blod

Norge mangler 30.000 blodgivere for å dekke opp for behovet for blod. Derfor fremmer Unge Høyre forslag om homofile blodgivere på Høyres landsmøte.

Norge mangler 30.000 blodgivere for å dekke opp for behovet for blod. Samtidig nektes mange å gi blod, blant annet homofile og andre som betegnes som risikogrupper. På Høyres landsmøte fremmer Unge Høyre endringsforslag om at homofile skal få gi blod på en trygg måte, på samme måte som i blant annet England og Sverige.

– Vi har strenge regler for blodgivning i Norge og det er bra, men å nekte homofile å gi blod på generelt grunnlag er diskriminerende og bygger på gamle fordommer. Homofile som oppfyller de samme kravene som heterofile skal også få være blodgivere.

Unge Høyre vil at fagpersonell i stedet skal utarbeide kriterier som alle må oppfylle for å sikre at alle som mottar blod kan være sikre på at det er trygt.

– Det er utrolig viktig at alle som mottar blod er hundre prosent trygge på at blodet ikke er smittsomt, men mange av de som nektes i Norge får gi blod på en forsvarlig måte i andre land. Derfor bør vi fjerne de generelle forbudene for noen grupper å gi blod, og la alle som oppfyller de strenge kriteriene få muligheten til å være blodgivere.

Sandøy er positiv før landsmøtet, og tror Unge Høyre kan få med seg delegatene på forslaget fra ungdomspartiet.

– Jeg tror og håper vi får gjennomslag for dette på landsmøtet. Vi trenger flere blodgivere, og da må vi se på alle muligheter for å få til det på.