La trossamfunnene beholde vigselsretten

Dagens ordning med vigsel fungerer godt vil derfor fjerne vigselsplikten og la trossamfunnene beholde vigselsretten.

Norge har blitt stadig mer mangfoldig samfunn, både kulturelt og religiøst. Regjeringens tros- og livssynspolitiske utvalg skulle ta for seg religionens rolle i det norske samfunnet, og komme med nye politiske forslag for å skape debatt.

I dag kan man gifte seg hos tros- og livssynssamfunn hvor presten eller en annen godkjent seremonileder opptrer på vegne av staten. Blant dem finner vi blant annet synagogen, moskeen og den norske kirke. Et av forslagene fra tros- og livssynsutvalget var å fjerne denne vigselsretten.

Forslaget om å fjerne vigselsretten for tros- og livssynssamfunn innebærer at alle som vil gifte seg, først må ha en obligatorisk borgerlig vielse, hvor alle de juridiske delene av ekteskapet inngås. Etterpå vil man stå fritt til å ha en seremoni i kirken eller i andre trossamfunn.

At trossamfunn har vigselsrett er ikke et problem, og dagens ordning fungerer bra. Derfor mener Unge Høyre at det er unødvendig å endre ordningen. Med dagens ordning ivaretas religiøse og kulturelle tradisjoner, i tillegg til at man ivaretar enkeltindividets valgfrihet til å velge hvor man ønsker å inngå ekteskap.

Det er viktig å ivareta de tradisjoner man har, selv om samfunnet blir mer mangfoldig. Unge Høyre mener at et inkluderende samfunn innebærer at man har toleranse for ulikhet, tradisjoner og religion. Norge blir ikke et mer tolerant samfunn dersom man fjerner tros- og livssynssamfunns vigselsrett og erstatter det med kun en borgerlig seremoni.

Unge Høyre vil:
La kirken og andre trossamfunn som oppfyller kravene i Ekteskapsloven, beholde vigselsretten.
Fjerne krav til vigselsplikten.