Politikk for frivilligheten

Unge Høyre vil styrke frivilligheten og gjøre den mindre avhengig av overskuddet fra Norsk Tipping.

Grunnleggende prinsipper
Unge Høyres frivillighetspolitikk skal legge til rette for at enkeltmennesker gis mulighet til å etablere og delta i lag og organisasjoner på et fritt og uavhengig grunnlag uten statlige føringer, styring og kontroll.

De frivillige organisasjonene er en svært viktig arena for enkeltmenneskers utfoldelse og gir mange mennesker en meningsfylt ramme for egenaktivitet. De frivillige organisasjonene utgjør en viktig del av det sivile samfunn. Som noe av «limet» i lokalsamfunnene bidrar de frivillige organisasjonene til å utløse store ressurser som settes inn i en rekke virksomheter som beriker samfunnet og som bidrar til et sterkt sivilt engasjement. Frivillig sektor bidrar til maktfordeling og demokratiutvikling i samfunnet. Frivillig sektor må ha stor grad av uavhengighet i forhold til statlig finansiering, styring og kontroll. Selve drivkraften hos de som engasjerer seg i frivillige aktiviteter ligger nettopp i friheten til selv å definere interesseområde og organisering, og grad av deltakelse og engasjement. Denne friheten må aldri overstyres av politikere som vil bruke frivillig sektor til å nå politiske mål.

Unge Høyre vil derfor:

  • Begrense omfang av regler, forbud og påbud for frivillig virksomhet
  • Redusere skatte- og avgiftsbyrden for frivillig arbeid, lag og foreninger
  • Fjerne taket på fradragsberettigede gaver til frivillige organisasjoner 2. Støtteordninger

Unge Høyre vil bedre inntektsgrunnlaget for frivillige gjennom å gi økt skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner, gjøre kontingent til frivillige lag og organisasjoner fradragsberettiget innenfor et gitt totalbeløp, la såkalt herreløs arv, som ellers går til staten, tilfalle den frivillige sektor, heve grensen for lønnsoppgaveplikt, og øke grensen for arbeidsgiveravgiftsplikt både per ansatt og per organisasjon og innføre et skattefradrag for gaver gitt til utbygging og utbedring av lokale og regionale kulturbygg. Høyre har til sammen satt av 89 mill kr mer enn regjeringen til ulike tiltak som vil bedre økonomien til frivilligheten.

Unge Høyre vil bidra til at den statlige finansieringen av frivillig sektor i størst mulig grad kanaliseres gjennom organisasjonene selv, og sikre at midlene tilkommer lokale lag og virksomheter.

Unge Høyre vil derfor:

  • Lage egen frivillighetsmelding for kommunen
  • Styrke frivillighetssentralen.
  • At ufrivillig arbeidsledige ikke skal bli trukket i arbeidsavklaringspenger for å jobbe med frivillige organisasjoner

Momskompensasjon:

Høyre var først ute med å forslå momsfritak for frivillige organisasjoner. Regjeringen fulgte opp dette i 2009. Frivilligheten i Norge ikke er fornøyd med helheten i momskompensasjonsordningen. Ordningen kommer til å koste om lag 1,2 mrd kr. Denne er ikke fullfinansiert (det er satt av omlag 600 mill fra regjeringen for 2011) Høyre har lagt inn 50 mill mer enn regjeringen til momskompensasjon i 2010 og 2011. Unge Høyre har sammen med frivilligheten kritisert ordningen for å være for byråkratisk. For eksempel kan en ikke bruke frivillighetsregisteret til å håndtere mva ordningen. Unge Høyre vil ha enklere løsninger for frivilligheten.

Unge Høyre ønsker derfor:

  • Gi de frivillige organisasjonene full refusjon av moms, tilsvarende ca 1,5 mrd per år.
  • å opprette FrivilligBørs, en arena hvor frivillige organisasjoner, næringslivet og kommunale tjenestesteder kan møtes å inngå avtaler som begge parter tjener på

Samarbeid mellom det offentlige og frivilligheten:
Unge Høyre mener at i et samfunn med en sterk stat, godt utstyrt med tilskuddsordninger og virkemiddelapparat forøvrig, må man være nøye med å føre en politikk som ikke griper inn i frivillighetens frie stilling. Frivilligheten skal kunne utvikle seg uavhengig av statlige ønsker og føringer.

Unge Høyre ønsker derfor:

  • å støtte den nye samarbeidsplattform mellom KS og Frivillighet Norge fra januar 2011. Gjennom plattformen anerkjenner kommunesektoren og frivilligheten hverandre som likeverdige og uavhengige parter. Frivillighetens ulike roller i lokalsamfunnet, som demokratibyggere, sosiale møteplasser og lærearenaer blir slått fast.
  • gjøre frivilligheten mindre avhengig av overskuddet fra Norsk Tipping