La homofile gi blod

Unge Høyre mener at homofile menn i faste forhold eller med fast seksualpartner skal få gi blod, på lik linje med heterofile menn.

Når en melder seg som blodgiver, må sykehuset ta omfattende tester for å forsikres om at en ikke har HIV, hepatitt eller andre infeksjonssykdommer som smitter via blodoverførsel. Andre krav for å være blodgiver er at det skal gå seks måneder før en gir blod etter at en har skiftet seksualpartner. Men dersom en oppfyller alle disse kravene, er det fremdeles et siste hinder: seksuelt aktive homofile menn får nemlig ikke gi blod, selv etter 6 måneder karantenetid.

Den seksuelle legningen har ingenting å gjøre med kvaliteten på blodet, dersom personen er frisk. Det å forby noen å gi blod på dette grunnlag er diskriminering og Unge Høyre stiller seg negative til alle former for diskriminering. Før hver blodtapping stilles en rekke spørsmål rundt blant annet seksualpartnere og ens sykdomshistorie i den siste tiden. Disse spørsmålene er for å sikre blodets kvalitet. Unge Høyre mener det er urettferdig at homofile menn i faste forhold eller med fast seksualpartner ikke skal få gi blod, da heterofile menn får gi blod uavhengig av sivilstatus.

Unge Høyre:

  • Mener at en skal kunne gi blod uavhengig av seksuell legning dersom det er medisinsk ansvarlig