Sats på gass – avverg kraftkrise og spar miljøet

For å avverge en kraftkrise og spare miljøet vil Unge Høyre satse mer på gass som energikilde.

Nordmenn kan ikke leve uavhengig av våre naboer. Derfor samarbeider vi bredt på tvers av landegrenser, blant annet om utveksling av kraft og drivstoff av ulike former til ulike formål. Regjeringen styrer i dag Midt-Norge mot en kraftkrise på grunn av manglende tilgang på strøm fra andre regioner, samtidig som de importerer kull- og kjernekraft fra andre land i perioder med kraftunderskudd.

Midt-Norge bruker om lag 22 TWh i året, hvorav 13 THw dekkes gjennom produksjon i regionen. De resterende 9 TWh dekkes gjennom import fra andre kraftregioner. På grunn av manglende overføringskapasitet i linjenettet er dette maksimal kapasitet for import. Og med et felles nordisk kraftmarked er det kun et tidsspørsmål før regionen vil oppleve en kraftkrise med manglende strøm i forhold til behovet.

Å bruke norskprodusert naturgass i Norge til kraftproduksjon vil avverge en slik strømkrise. I tillegg vil man redusere Europas samlede utslipp av CO2 fordi moderne gasskraftverk slipper ut ned mot 0,30 kg CO2 per KWh der kullkraftverk slipper ut nær 1 kg/KWh. Dette vil også lette presse på et allerede overbelastet overføringsnett for strøm i Norge.

Norge bør også anvende vår rikelige tilgang på naturgass til flere formål enn kraftproduksjon. Naturgass kan også brukes som drivstoff i skipsfarten, i formen Liquified Natural Gas (LNG). Dette vil i tillegg til å redusere de totale utslippene av CO2 være svært bra for nærmiljøene lang kysten siden LNG gir en 90 % reduksjon av NOX-utslipp og en eliminering av svoveloksider sammenlignet med diesel (MGO). Dette gjør det mulig for Norge å oppfylle kravene i Göteborg-protokollen.

Med dagens oljepris vil bruk av LNG være lønnsomt for skipsfarten. En viktig barriere for bruk er tilgang på fyllestasjoner for LNG utenfor norskekysten og Østersjøen. Myndighetene bør derfor ta internasjonale initiativ for å få plass infrastruktur for levering av LNG i sentrale områder for norsk skipsfart som den brasilianske kysten og Mexicogulfen.

Naturgass er det fossile brenselet med lavest miljøpåvirkning. Derfor vil det å bruke naturgass til kraftproduksjon kunne avverge en norsk kraftkrise, så vel som å spare miljøet og være et miljøvennlig alternativ for skipsfarten.

Derfor vil Unge Høyre:

  • Støtte utbyggingen av moderne gasskraftverk i Midt-Norge
  • Gi midlertidig tillatelse til drift av mobile gasskraftverk ved en eventuell kraftkrise i Midt-Norge
  • Innvilge statlig støtte til pilotprosjekter for CO2-rensing
  • Arbeide for bedre infrastruktur for fylling av LNG i internasjonale havner
  • Likestille avgiftsregimet for gasskraftverk med øvrig industri