Slipp mediene fri

For å få et mer moderne mediemarket vil Unge Høyre kutte pressestøtten og la mediene reklamere for alle lovlige varer.

Den direkte pressestøtten ble innført i 1969 og det gis i dag både direkte og indirekte pressestøtte. Den direkte pressestøtten bevilges over statsbudsjettet og er på 311,3 millioner kroner. Denne gis til landsdekkende meningsbærende papiraviser, og regionale og lokale ”nummer to”- aviser. Den indirekte pressestøtten gis ved at papiraviser i Norge er fritatt for merverdiavgift, og utgjør i dag ca 1 milliard kroner.

Da pressestøtten ble innført var det gode argumenter for dette. Det er viktig for demokratiet at folk har tilgang på nyheter og meninger fra flere hold. På et tidligere tidspunkt, da den daglige informasjonen om rikets tilstand og verden utenfor lokalsamfunnet ikke var tilgjengelig gjennom stort annet enn avisene, var det gode argumenter for at staten kunne sørge for å sikre et bredere meningsmangfold via pressestøtte.

I dag er det ikke mulig å fremlegge et slikt argument. Tilgangen på nyheter, og meninger fra hele verden er i dag overveldende. I dag har vi et større tilgjengelig meningsmangfold enn noen gang før. Med et par tasteklikk er det mulig å finne nyheter fra hele verden, med alle tenkelige innfallsvinkler, fra alle tenkelige hold.

Det er mange papiraviser som sliter i Norge, og skal pressestøtten fortsette er det grunn til å tro at denne bare vil måtte økes i fremtiden. Dagens befolkning søker i stadig større grad sine nyheter på internett, der man som regel får nyheter av både større omfang og ofte bedre kvalitet. Det er direkte reaksjonært å tviholde på et system som ikke gjør noen særlig nytte, og som hindrer avisene i å tilpasse seg det nye mediebildet.

Dersom forbrukerne i mindre grad ønsker å lese papiraviser, må medie-konsern i Norge tilpasse seg dette. Flest mulig papiraviser er ikke et mål i seg selv. Det burde ikke være politikeres oppgave å bruke skattepenger på å opprettholde aviser folk ikke vil ha. Unge Høyre mener at pressestøtten har utspilt sin rolle.

Når det offentlige fjerner sin pengestøtte til medier, bør begrensningene på medienes mulighet til å skaffe seg reklameinntekter også fjernes. Unge Høyre mener at det må være lovlig å reklamere for alle varer og tjenester som kan selges og kjøpes i Norge.

Unge Høyre vil derfor:

  • Gradvis avvikle den direkte pressestøtten og utvide den indirekte pressestøtten til å omfatte alle typer nyhetsformidlende medievirksomhet
  • Tillate all reklame for legale varer