Det skal lønne seg å bli integrert

Unge Høyre mener at for at statsborgerskap skal innvilges må vedkommende søker har skaffet seg tilstrekkelige kunnskaper for å kunne møte det norske samfunnet.

For å integrere asylsøkere som har fått oppholdstillatelse i Norge gis det i dag et obligatorisk introduksjonskurs som omhandler språkopplæring, samfunnskunnskap og arbeidstrening. Hensikten er at den enkelte asylsøker skal være i stand til å møte det norske samfunnet på egen hånd gjennom arbeid eller utdanning.

I dag er ordningen som nevnt obligatorisk å delta på, men ikke obligatorisk å fullføre. Dette vil Unge Høyre endre på. Andelen som avslutter eller avbryter programmet er på 38 prosent. Av disse er 16 prosent kvinner i svangerskap, men dessverre har 46 % ingen utdannings- eller arbeidsaktivitet å vise til etter avbrudd i deltakelsen. Bakgrunnen er sammensatt, men få av de som faller fra ser nytteverdien av å fullføre. Derfor må gjennomført introduksjonsprogrammet gi bedre insentiver.

Videre ser vi at frafallet er størst i kommuner der tilbudet er dårligst. Tilbudet er best der kommunene har et godt utbygd apparat der medisinsk ekspertise inngår i et tett samarbeid med kommunens apparat, NAV og andre frivillige og profesjonelle aktører – og vice versa. Dette betyr at vi må sette større krav til dem som gjennomfører introduksjonsprogrammet på oppdrag fra staten.

For å sørge for at flest mulig fullfører introduksjonsprogrammet vil Unge Høyre at:

  • For at statsborgerskap skal innvilges må vedkommende søker har skaffet seg tilstrekkelige kunnskaper for å kunne møte det norske samfunnet
  • Det må gis positive insentiver for å fullføre introduksjonsordningen
  • Det må settes større krav til hvem som kan få tilby introduksjonsprogrammet
  • Kommunene skal kunne tjenesteutsette introduksjonsprogrammet til private aktører