Positivt med eget departement for integrering

For å gjennomføre en mer effektiv integrering ønsker Unge Høyre et eget departement med ansvar for integrering. Tiltaket skal ikke føre til flere offentlige ansatte.

9,3 % av den norske befolkningen består av mennesker som har innvandret til Norge eller er barn av innvandrere. Innvandring er en kilde til mangfold og kreativitet, og er grunnleggende positivt. Samtidig har vi et ansvar for å sikre en god integrering av nye landsmenn, og nye landsmenn har selv et ansvar for å bidra positivt til det norske samfunnet.

Den mest brukte definisjonen på integrering er grad av deltakelse i utdanning eller arbeidsliv. Bakgrunnen er at integrering handler om å fungere i et samfunn gjennom aktiv deltakelse. Unge Høyres politikk for integrering handler derfor om å få folk til å delta i samfunnet gjennom utdanning eller yrkesutøvelse.

Mange av dem som Norge sliter mest med å integrere er asylsøkere fra enkelte land i den tredje verden. Samtidig lykkes andre land med å integrere mennesker fra de samme landene. Bakgrunnen for det er komplisert, men henger delvis sammen med at vi har en for stor tilstrømning av identitetsløse asylsøkere som ofte ikke har grunnlag for innvilgelse. Derfor trenger vi et departement for innvandring og integrering som fører en mer treffsikker asylpolitikk, og bedre integreringspolitikk.

Unge Høyre vil:

  • Ha et eget departement med ansvar for innvandring og integrering. Et mål med dette er å gjennomføre en mer effektiv offentlig behandling på fagområdet. Tiltaket skal ikke føre til flere offentlige ansatte.
  • Stille krav til flyselskap og andre reiseoperatører om oppbevaring av passasjerenes identifikasjonspapirer under reise til og fra land utenfor Schengen
  • Gjennomføre psykisk helsesjekk av asylsøkere
  • Tilby norskundervisning og aktivitetstilbud fra dag en på asylmottak