Fremtiden skapes nå

Jorden står for tiden over sin største utfordring noen sinne.

Mennesker er i ferd med å ødelegge sin egen klode gjennom stadig større utslipp av miljøskadelige klimagasser. I følge FNs klimapanel vil temperaturen på jorden øke med mellom 1,8 og 4 grader innen 2100, i verste fall kan vi se temperaturøkninger på hele 6,4 grader. Alt over 2 grader anses som svært skadelig og både Norge og EU har satt som mål å unngå dette.

En temperaturøkning vil føre til smelting av isbreer og polis. Havnivået vil stige dramatisk og det vil bli flere naturkatastrofer som orkaner, tropiske stormer og flommer. Det biologiske mangfoldet vil dø ut og fremtidige generasjoner vil ikke få den samme mulighet som dagens, til å høste av og leve i pakt med naturen.

FNs klimapanel slår fast at det er over 90 % sannsynlighet for at den globale oppvarmingen vi har sett de siste tiårene er menneskeskapt, det vil si et resultat av forbrenning av kull, gass og olje. Det er skremmende. Men det gir også et håp om at utviklingen kan snus, bare vi mennesker har vilje og evne til å gjøre noe med det.

EU har vedtatt å redusere sitt totale klimagassutslipp med 20 % innen 2020. Unge Høyre mener Norge ikke kan være dårligere og at vi må gå inn for et minst like ambisiøst mål.

Vi er klar over at Norge har et noe vanskeligere utgangspunkt enn EU, all den tid vi ikke har store, forurensende kullkraftverk, men vi er samtidig et teknologisk foregangsland som har alle muligheter til å gjøre noe med klimagassutslippene bare vi vil det selv.

Det å overlate jorden i samme stand som vi selv fikk den, går rett i nerven på Høyres konservative ideologi. Dagens generasjon har et forvalteransvar og et ansvar for et fremtidig generasjonsregnskap som skal gå i balanse. Unge Høyre kan derfor ikke akseptere at vi fortsetter med å ødelegge jorden til fremtidige generasjoner. Fremtiden skapes nå.

Unge Høyre er sammen med Høyre det eneste partiet som kan klare å forene hensynet til miljø og fortsatt vekst og utvikling. Dette kan gjøres gjennom utvikling av ny teknologi og fremtidsrettede og bærekraftige løsninger, ikke bare i Norge, men i hele verden.

Samfunnet har et ansvar for å redusere de menneskeskapte klimagassutslippene. Samtidig må vi heller ikke glemme det personlige ansvaret. Det ligger et ansvar på hver og en av oss til å redusere vår egen forurensing. Samfunnet skal legge til rette, men hvert enkelt individ må også gjøre noe selv.

Unge Høyre går inn for at:

  • Norge reduserer sine klimagassutslipp med minst 20 % innen 2020 i forhold til 1990-nivå.
  • Det innføres momsfritak for miljøvennlige investeringer i hjemmet. Det være seg tiltak som installering av sparedusj, varmepumpe etc
  • Fordelbeskatningen på busskort, trikkekort osv, betalt av arb.giver fjernes
  • Ordningen med grønne sertifikater innføres snarest mulig
  • Myndighetene må stille krav til 5 % innblanding av etanol i bensin samt stimulere opprettelsen av flere biodrivstoff stasjoner, samtidig som bilavgiftssystemet legges om på en slik måte at biler som går på biodrivstoff blir vesentlig billigere enn hva de er i dag.
  • Det settes i gang storstilt satsing på opprettelsen av atomkraft basert på thorium teknologi.
  • Subsidiering av elektiristet til industrien avvikles gradvis.
  • Industrien må betale for sine kvoter selv.

Unge Høyre mener klimaproblemene må sees i sammenheng med utviklingspolitikken.

Samtidig som at det er de rike landene som står for over 90 % av de totale klimagassutslippene, er det de fattige landene som vil oppleve de største ødeleggelsene og katastrofene. Derfor er det viktig at Norge aktivt går inn for å redusere klimautslipp i andre land.

Ressursene vi har til reduksjon av klimagassutslippene må brukes på en slik måte at vi får mest igjen for de ressursene vi har til rådighet. Et internasjonalt kvotesystem er et svært bra tiltak som må videreutvikles. Det er viktig å få med flest mulig land på et slikt system og spesielt USA, som er en av verdens største utslippere av klimagasser.

Dagens kvotesystem er basert på handel med kvoter mellom nasjoner. Samtidig ser vi at samme ordning på et mer mikrorettet nivå skyter fart. Det vil si at hvert enkelt individ kan kjøpe klimakvoter gjennom Fremtiden i Våre Hender eller lignende organisasjoner. Pengene blir da brukt til å redusere klimagassutslippene der hvor man får mest igjen for dem.

Pengene vil da kunne gå til mennesker i fattige land som ikke har det samme forbruket som vi i de rike landene. Et slikt individbasert kvotesystem vil være et gigantisk miljøfremmede og fattigdomsreduserende tiltak.

Unge Høyre går inn for at:

  • Det innføres skattefritak for kjøp av personlige klimakvoter som ikke kan selges videre.

Det vurderes på sikt å innføre et individuelt klimakvotesystem.