Unge Høyre har fått med seg over 10 av våre søsterpartier i Europa på et forslag om å formelt ekskludere Fidesz sitt ungdomsparti, Fidelitas, fra YEPP (Youth of the European People’s Party). Fidesz er partiet til Ungarns statsminister, Viktor Orban.

  • Fidelitas har gang på gang forsvart Fidesz sin undergravelse av det ungarske demokratiet. Et demokrati er avhengig av en fungerende rettsstat. Det prinsippet har den ungarske regjeringen i større og større grad gått bort fra de siste 10 årene. Den nye loven er bare toppen av isfjellet, sier Amalie Gunnufsen, internasjonal leder av Unge Høyre.

YEPP er Unge Høyres europeiske paraplyorganisasjon, og er det offisielle ungdomspartiet til EPP i Europaparlamentet.

Vi, og mange av våre europeiske venner, har kritisert Fidesz og Fidelitas i lang tid, men det toppet seg med den nye ungarske kriseloven mot spredning av korona-viruset. Loven innebærer at regjeringen kan innstille visse lover, avvike fra lovbestemmelser og innføre andre ekstraordinære tiltak. Den innebærer også at alle som myndighetene mener sprer falske nyheter om viruset eller tiltak mot det, risikerer fengselsstraff på opptil fem år. Det har ført til sterke bekymringer for pressefriheten i landet, og har gitt Orban fullmakt til å styre ved dekret på ubestemt tid. Fidelitas har tydelig støttet Orbans tiltak.

  • Dette er en viktig markering av at vi ikke kan tolerere at et parti bryter mot grunnleggende demokratiske prinsipper. De som ikke er enige i dette har ikke noe å gjøre i vår paraplyorganisasjon, avslutter Amalie Gunnufsen.

Høyre og Erna Solberg har også sagt at de vil avbryte samarbeidet med Fidesz, og var en tydelig stemme i prosessen med å suspendere Fidesz fra EPP.

For at Fidelitas skal kunne ekskluderes må styret i YEPP innstille på et eksklusjonsvedtak, og det må få flertall på to påfølgende rådsmøter. Et eksklusjonsvedtak kan derfor tidligst bli fattet til høsten.

Amalie Gunnufsen. Foto: Julie Ellefsen