Astrid Nøklebye Heiberg døde natt til torsdag, 83 år gammel. Hun var en bauta i norsk politikk og for Unge Høyre.

Gjennom en lang karriere både i og utenfor Høyre kjempet Astrid en utrettelig kamp mot urettferdighet og diskriminering. Frem til 1972 var homofili forbudt i Norge, og selv etter at loven ble endret ble homofili sett på som en sykdom. Som ung psykiater på 70-tallet var Astrid en av de fremste i Norge som kjempet for å fjerne homofili som en diagnose. I et leserinnlegg i Aftenposten i 1976 formulerte hun det slik: «Det som fremsettes som krav fra homofilt hold, er at man ikke skal fordømmes fordi man vil elske den man er glad i. Er det vidtfavnende? Jeg synes det er en grunnleggende menneskerett.» Astrids ord står igjen som milepæl i kampen for like rettigheter i Norge, en kamp som fortsetter den dag i dag.

Astrids rikspolitiske karriere startet i 1981, da hun ble utnevnt til statssekretær i Willoch-regjeringen. Det var begynnelsen på et livslangt engasjement i Høyre. Hun var leder for Høyrekvinnene, og arbeidet aktivt for kvinners likestillingskamp. Hun var forbruker- og administrasjonsminister i 1986, Høyres 1. nestleder fra 1990 til 1991, og som stortingsrepresentant i flere perioder jobbet hun hardt for å hjelpe dem som sliter psykisk. I 2013 ble hun tidenes eldste statssekretær, og som landets eldste stortingsrepresentant fortsatte hun kampen mot diskriminering, enten det var snakk om diskriminering av seksuelle minoriteter eller diskriminering av eldre. Engasjementet hennes for menneskerettigheter strakte seg også utover Norges grenser. Hun var president i Norges Røde Kors fra 1993 til 1999, og president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger frem til 2001.

Gjennom hennes alltid like sterke engasjement, gjennomføringskraft og pågangsmot har Astrid vært et forbilde for flere generasjoner med Unge Høyre-medlemmer. Med et bankende hjerte for å bygge ned skiller mellom generasjonene, har hun alltid hatt tid til å lytte til oss og gi oss råd. Hun har vært en av de aller største, en vi kommer til å la oss inspirere av i mange år fremover.

Kampen hun førte for et mer rettferdig og åpent samfunn, hennes urokkelige, fremtidsrettede holdninger og troen på menneskerettigheter, likestilling og ikke-diskriminering skal vi ta videre.

Vi lyser fred over Astrid Nøklebye Heibergs minne.

Tusen takk for alt, Astrid.