For tiende år på rad har Akershus Unge Høyres Talentprogram blitt gjennomført, med deltagere fra nesten hele Akershus.
– Akershus Unge Høyre er en talentfabrikk som aldri slutter å utvikle nye talenter, sier talentgeneralene.

Simulert landsmøte på landsmøtehotellet

Denne helgen ble finalen i Akershus Unge Høyres Talentprogram 2020 arrangert på Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden i Hole i Viken. Etter planen skulle Unge Høyres Landsmøte blitt arrangert samme sted 19.-21. juni, men er utsatt inntil videre som følge av koronapandemien. Det ble i stedet arrangert et simulert landsmøte for deltagerne underveis i finalehelgen med oppgaver i forhandling, politisk debatt og krisehåndtering. Deltagerne fikk også en guidet tur i landsmøtesalen, hvor landsmøtet forhåpentligvis skal arrangeres i løpet av høsten.

– Koronapandemien gjorde Talentprogrammet bedre

Finalen i årets talentprogram skulle egentlig blitt arrangert 14.-15. mars, samme helg som Norge stengte ned. – Det gav oss muligheten til å jobbe med talentene enda lenger, forteller Talentgeneralene Jenny Sofie Andresen og Sebastian Lundahl Otterhals. Ettersom vi ikke kunne møtes fysisk eller kunne avslutte talentprogrammet på en verdig måte, fikk vi tid til å gjennomføre flere oppgaver og gi enda bedre tilbakemeldinger, fortsetter Sebastian.

Talentgeneralene, som selv har vært deltagere på talentprogrammet tidligere, kan fortelle at mye har skjedd siden de selv var med. – Talentprogrammet blir alltid bedre for hvert år. I år har det vært litt spesielt, men det har gitt oss enda bedre tid til å utvikle talentene videre, forteller Jenny.

Årets deltagere og talentgeneralene. F.v.: Sebastian L, Otterhals, Anniken P. Elisenberg, Marcus J. de Boer, Martin Strømme, Kristin E. Snortheim, Thea Mortensen og Jenny S. Andresen. Selma T. Kjernsvik hadde reist hjem før bildet ble tatt.

Innholdsrikt program

Programmet har bestått av to dagssamlinger i Oslo, feltbesøk hos Equinor på Fornebu, Stortingsbesøk og den tradisjonsrike finalehelgen på Sundvollen. Deltakerene har fått god innføring i politikk, debatt, organisasjon, kommunikasjon og ledelse fra foredragsholdere innen politikk, næringsliv og samfunnsliv.

– Deltakerne har blitt testet i alle aspekter av ungdomspolitikken, og de har alle en forbedret forståelse for politikk, forteller Jenny.

Til tross for to hektiske dagssamlinger og et spennende bedriftsbesøk, i tillegg til lite hvile og lite søvn i finalehelgen, kunne talentgeneralene konstatere at det var et veldig høyt nivå og engasjement gjennom hele Talentprogrammet.

Personlige mentorer for personlig utvikling

– Nytt av året var at hver deltaker ble matchet med et annet talent i Unge Høyre, deriblant Elitekursvinnere og -deltakere, samt tidligere og nåværende fylkesledere og nestledere i Unge Høyre, forteller talentgeneralene.
– Deltakerne har hatt stort utbytte av denne ordningen, og mentorene har bidratt mye til talentene utvikling. Vi vil derfor takke Ingerid Kristine Berge, Tage Slind Jensen, Frigg Winther Rugset, Victoria Elisabeth Cavallini Fevik, Håkon Andreas Flydal og Andreas Aschim Næsheim for deres innsats som mentorer, legger de til.

Veldig glad vinner

– Det var vanskelig å kåre en vinner, siden alle deltakere har vist god utvikling i blant annet politikk, organisasjon og debatt, forteller talentgeneralene.
Til slutt var det Martin Strømme (18) fra Bærum som trakk det lengste strået og gikk av med seieren.
– Jeg ble veldig glad. Jeg har lagt ned mye innsats i oppgavene vi har fått, og setter pris på at andre mener jeg har gjort en god nok jobb til å vinne, forteller en lykkelig vinner.
– Jeg har hatt best utvikling i å snakke foran andre mennesker. I starten var jeg skikkelig nervøs, men nå føler jeg at jeg takler det mye bedre.
Han trekker også frem at det beste med talentprogrammet har vært alle de flotte foredragsholderne og det å bli kjent med de andre deltagerne.

Talentprogrammet har blitt arrangert årlig siden 2011.

Talentgeneralene og vinneren. F.v.: Sebastian L. Otterhals, Martin Strømme og Jenny S. Andresen

Deltagerne på Talentprogrammet 2020

  • Anniken Poetzsch Elisenberg, Bærum Unge Høyre
  • Kristin Snortheim, Øvre Romerike Unge Høyre
  • Marcus Johan de Boer, Follo Unge Høyre
  • Martin Strømme, Bærum Unge Høyre
  • Selma Tomine Kjernsvik, Follo Unge Høyre
  • Thea Mortensen, Bærum Unge Høyre

Akershus Unge Høyre gratulerer Martin med seieren!

Vinnere av Akershus Unge Høyres Talentprogram

2020: Martin Strømme
2019: Herman Kapaasen
2018: Sebastian Eliasen Eike
2017: Andreas Aschim Næsheim
2016: Frigg Winther Rugset
2015: Thorvald Thorssønn Dommerud
2014: Emma Øyen
2013: Gaute Kandal Hoel
2011 og 2012: Ingen vinnere