I dag startet Høyres Landsmøte 2019 og Sandra har holdt sin tale til landsmøtet. Her kan du lese hele talen til Sandra, eller se den øverst i denne artikkelen. 

Kjære landsmøte, dirigenter!

Det finnes noen veldig gode grunner til å sitte her en helg i mars, og en av de aller, aller beste grunnene er at vi som sitter her inne landsmøte, vi har en veldig god unnskyldning for hvorfor vi ikke går Birken i morgen.

Men hvis jeg hadde gått Birken, og hvis jeg hadde fått tid til å tenke litt på andre ting mellom blodsmak i kjeften og syre i beina, så tror jeg at jeg hadde tenkt på den nye lista til WWF. For de stiller oss et innmari godt spørsmål når de spør hva du ville savnet mest i norsk natur hvis det ble borte.

Er det stillheten? Er det rennende vann? Jakttradisjoner, uberørt natur, stjernehimmel! Eller er det for eksempel stabil vinter med snø du kommer til å savne mest. Jeg veit ikke med dere, men for min del stikker det litt ekstra i brystet når man får eksemplene på hva vi kan miste. Hvilke av tingene vi tar for gitt i dag som de som kommer etter oss kanskje ikke får oppleve, med mindre vi gjør noe.

Og jeg veit at vi ikke gidder å høre på dommedagsprofetier, og vi er skrudd sammen sånn at det ikke setter seg her og her når vi får høre at det er håpløst.

Men vi begynner å få dårlig tid, og det er noen av oss som blir sittende med både regninga og med irreversible forandringer på den ene jordkloden vi har å leve på.

Og nå tenker kanskje noen at dette gjelder jo ikke meg eller min kommune, eller kanskje noen tenker at pfff litt dårlige vintre eller litt ekstremvær, det har vi alltids hatt. Men det er ingen tvil om at klimaendringene har kommet til Norge.

NRK kan melde at Innsjøene våre begynner å bli brune. I Asker og Bærum må det bygges nytt renseanlegg til opptil 1000 millioner kroner.

I deler av marka på østlandet er skisesongen nesten 40 dager kortere

Det måtte slukkes over 800 skogbranner i fjor. Bønder måtte sende melkekyrne sine på slakt fordi det ikke var for på de uttørka jordene.

Og forskjellen på om vi får 1,5 graders oppvarming eller to betyr helt ekstremt mye for økosystemer, dyr og mennesker. Ved to graders oppvarming vil nesten alle verdens korallrev være borte for alltid. ¼ av alle planter og dyr vil ikke overleve.

Får vi to graders temperaturøkning blir belastningene til sammen så store at 1 til 2 milliarder mennesker vil gjøre det de kan, for å komme seg til levelige områder. Da kan vi snakke om relokaliseringsprogram, flyktningleire, asylankomster, kvoteflyktninger og integreringsløftet, da.

Og landsmøte, her kommer paradoksene som noen partier ikke har forstått, fordi hvis vi skal begrense temperaturøkningen kan vi ikke verne alt av vassdrag, men ønske oss vannkraft. Vi kan ikke si nei til vindmøller i naturen, og samtidig ønske oss mer vindkraft. Vi kan ikke kreve kobber og mineraler til utvikling av ny teknologi, og samtidig si nei til utvinning av de samme, nødvendige mineralene.

Men, vi som sitter her inne kan heller ikke la være å diskutere hva vi skal gjøre med olja som ligger under bakken. Hvor langt nord vi skal gi letekonsesjoner. Om vi kun skal la markedet bestemme etterspørsel hvis vi finner ut at dét ikke går fort nok. Ja, markedet burde bestemme, men miljøet må også ha noe det skulle sagt.

Og dette er ikke den største miljøkatastrofen av dem alle, men når noen tenker at det er en god ide å hugge ut isblokker fra Svartisen, fordi isen kommer til å smelte uansett. Fordi det er trendy å ha det i drinken sin. Det popper liksom så fint når boblene som har vært bevart i isen i hundrevis av år smelter. At man skal fly vekk blokker med.. med IS. I helikoptre over på lastebiler som forurenser mer, gjør at isen smelter fortere og gjør at vi har unnskyldninger til å hakke ut enda mer is. Det er absurd.

Jeg var ganske ok i naturfag, men jeg tror de fleste skjønner at IS, landsmøte, IS kan du ordne uten å hakke den ut av en isbre.

Men! Alt er ikke bekmørkt. Bønder på Vestlandet melder at det snart er varmt nok til at vindruer blir en greie. Det betyr at vi i det minste kan drukne sorgene våre i vin fra.. Vingården til Peder i Kvinnherad for eksempel.

Kjære landsmøte, jeg skal snart runde av. Men før valget til høsten er det et annet viktig valg. Et valg som vi her inne kanskje ikke tenker så mye på, fordi vi er bokstavelig talt satt på gangen. I mai er det valg til Europaparlamentet.

Og Europa går i feil retning! Et godt men trist eksempel er Ungarn og Fidesz. Som med en ung, liberal regjering var et håp i Europa etter murens fall. Som man i det lengste har håpt at skulle returnere til det fellesskapet og de felles verdiene vi hadde, men som går i motsatt retning.

Når Victor Orbans Fidesz, som er en del av vår partigruppe i Europa. Vedtar lover som innskrenker ytringsfriheten, setter partivenner i domstolene og i mediehusene, fengsler mennesker som hjelper asylsøkere, nekter å ta mot kvoteflyktninger, gjør det vanskeligere å være homofil, har en visjon om festning Europa og er stolte av det.

Ja så skal vi gi dem beskjed om at det ikke er forenelig med det verdifellesskapet vi har i Europa. Når Europa går i feil retning med høyreekstreme krefter, populisme og en tanke om oss og dem i stedet for tanken om vi og om fellesskapet. Når vi finner de kreftene blant noen som kaller seg vårt søsterparti er det bra at svaret fra Høyre er at nei, dere kan ikke være en del av dette fellesskapet lenger. Dere kan ikke være en del av EPP, Fidesz kan ikke være en del av dette fellesskapet, vi viker ikke på grunnleggende menneskerettigheter, vi viker ikke på at vi skal være liberale demokratier, og vi viker ikke på europeisk fellesskap.

To personer som smiler på landsmøtet
ÅRETS GAVE: Erna Solberg fikk i år tre drageegg i gave fra Unge Høyre, som selvsagt er Game of Thrones-inspirert. Foto: Mathias Willassen Hanssen, Unge Høyres Landsforbund