Leders redegjørelse er leder i Unge Høyres politiske tale/redegjørelse til landsstyret. Denne talen ble holdt i landsstyremøtet 29. februar. 

Kjære landsstyre, det er bra å se dere!

Siden sist har vi fått en ny regjering, siden Frp har valgt å gå ut. Det er trist, men det som kanskje var mest overraskende for min del var at det kom så brått på. Vi har hatt våre regjeringskriser før, men at det litt enkelt sagt var en dame i en flyktningleir i Syria regjeringsprosjektet skulle falle på, det trodde jeg ikke. Vi er sikkert uenige om det var en riktig beslutning eller ikke, men jeg trodde ikke det var det vi skulle gå på.

At Frp har gått ut betyr at vi må tenke nytt. På den ene siden har vi fått flere nye Høyre-statsråder og en ny Høyre-regjering, noe jeg tror vil gi ny giv. Vi har blant annet fått Tina og Henrik som statsråder, og det skal vi være veldig fornøyde med. Vi har nå også muligheten til å få gjennomslag med andre partier. Kanskje har vi for eksempel muligheten til å flytte iskantsonen litt lenger sørover eller å fjerne støtten til HRS? På den andre siden har vi også mye å tape på at Frp går ut av regjering. Vi har mange saker der vi har flertall med Frp, og det er også mye vi har til felles. Blant annet er det Høyre og Frp som ofte tenker likt om frihet, personlig ansvar og hvor mye staten skal ta ansvar for.

Noe av det jeg er mest redd for at skal falle nå som Frp har gått ut av regjering er Northconnect. For hvert år vi utsetter byggingen av kablene, så har det konsekvenser for hvor mye vi klarer å kutte i utslipp. Strømutvekslingen og kablene gjør at vi kan kutte to millioner tonn CO2 i året. Nå sprer både Arbeiderpartiet og Frp usikkerhet rundt om det kommer til å bli bygd. Når vi ser at flere partier ikke gidder å ta de harde kampene lenger, mener jeg det er enda mer behov for våre løsninger og for Unge Høyre i debatten. Vi må stå enda hardere på å kutte i klimagassutslipp og å gjøre de tingene som vi veit funker. I tillegg må vi stille både Arbeiderpartiet og Frp til ansvar når de prøver å lure seg unna forpliktelsene de selv har vedtatt for å kutte klimagassutslipp.

Vi har nå hatt årsmøte i alle fylkesforeningene til Høyre. Jeg har hørt masse skryt for innsatsen dere har gjort, og de synes dere gjør en innmari god jobb. Jeg vet at mange av dere har jobbet skikkelig hardt med dette, dere har sendt inn resolusjoner, endringsforslag, lobbet på gangen og virkelig prøvd å få gjennomslag. Vi har også fått mange gjennomslag, og fremover er det mange muligheter til å pushe Høyre videre. Nå har vi fått klimakur, Perspektivmeldingen kommer snart, Høyres landsmøte kommer om ikke så lenge og til sommeren har vi landsmøte, der vi skal vedta to kjempegode programmer. Bare dette halvåret har vi mange muligheter til å synliggjøre oss og dra Høyre i vår retning.

En av sakene jeg håper vi kan få banket gjennom i Stortinget nå er fritt skolevalg. Nå har man sendt ut to forslag jeg mener er for veike, der man nesten kan ha så mange soner og maksdistanser som man vil. Allikevel får man masse negative høringssvar. Det er selvfølgelig de vanlige som vi vet er imot fritt skolevalg, som Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men NHO har også slengt seg på. I deres høringssvar har de tydeligvis glemt argumentene om frihet eller at det skal ha noe å si at du gjør en innsats. De har kjøpt venstresidens premisser og mener at vi eventuelt må innføre fritt skolevalg i fylkene, fordi dette skal være noe fylkene skal bestemme. Dette viser at vi hele tiden må løfte frem sakene som er viktige for oss, også de klassiske Unge Høyre-sakene, som vi kanskje har trodd at er ferdig diskutert. Vi må sette foten ned og si at det er elevene som skal bestemme. Ikke politikerne, ikke fylket, ikke systemet, men elevene. Den jobben er det vi som må ta, og regjeringen har fått klar beskjed fra oss.

Før jeg avslutter må jeg nevne situasjonen i Polen. I Polen har det blitt opprettet LHBTIQ-frie soner. Det er ikke sånn at du ikke får oppholde deg der hvis du er en mann som er forelsket i en mann, men dere kan for eksempel ikke leie hender, fordi disse sonene skal være frie for «propaganda». Jeg synes det er skikkelig skummelt at et land som ikke er så langt unna oss nå er i en situasjon der nesten en tredjedel av landet er i soner som dette. Dette skjer samtidig som Polen har ekstremt dårlige lover på hatkriminalitet. For en eller to uker siden så var det en mann og en kvinne som ble dømt til ett års fengsel for å ta med seg tre dødelige eksplosiver til en Pride-parade. Hvis det gjør at du får ett år i fengsel kan du spørre deg selv hvor viktig myndighetene mener det faktisk er å bekjempe hatkriminalitet mot homofile. Da blir ikke fritt skolevalg så viktig lenger. Jeg mener at vi skal kjempe for friheten vår til å velge skole sjøl, men det er noen saker som er enda litt viktigere enn det. Friheten til å være den du er og elske den du vil er to av de mest grunnleggende frihetene et menneske kan ha. Poenget mitt med dette er at vi må minne oss selv på at vi ikke skal vike unna eller droppe å si ifra når land innfører det som ikke er noe annet enn forkastelige regler som bryter med menneskerettigheter. Den kampen skal vi hjelpe til med så godt vi kan gjennom nettverkene våre i Europa og i Høyre.

Tusen takk for meg.