Søndag 29. oktober holdt 1. nestleder, Sandra Bruflot appell om #METOO foran Stortinget på Eidsvoll plass. Her kan du lese appellen til Sandra:

Først og fremst: Takk for et veldig bra initiativ.

Det har blitt sagt veldig mye bra i dag, og noe av det aller viktigste er at man slutter å bagatellisere seksuell trakassering. Derfor er noe av det dummeste jeg hører, setninger som:
”er det ikke lov å prøve seg heller nå”? Eller ”såpass må du tåle.”

Nei, du må ikke tåle såpass. Og nei, dette handler stort sett ikke om klønete 19-åringer eller gutter som ikke veit hvordan de skal gå frem på fest. Du skal ikke ha lest veldig mange Facebookstatuser, hørt veldig mange fortellinger eller googla spesielt lenge for å skjønne at det ikke er flørting dette handler om. Du trenger heller ikke være veldig oppegående for å skjønne at det er forskjell på seksuell trakassering, overgrep, maktmisbruk og misbruk av posisjoner, og det å være ræva på å flørte.

Og hvis måten du flørter på er å snakke detaljert om sexstillinger, voldtektsfantasier, tafsing, klåing, og verre ting med kvinner og menn som ikke har sagt seg villig til det, ja så må du slutte med det. Har du en maktposisjon som er viktigere for deg enn å kunne legge an på de ansatte eller de under deg, så gjør du ikke det. Dette er ikke så vanskelig, og det burde ikke være så jævlig vanskelig å skjønne.

Når noen spør om ”det ikke er lov å prøve seg lenger”, så er det en stygg stygg delegitimering og forsøk på latterliggjøring av kvinner og menn som forteller om overgrep, trakassering, utnyttelse av makt og posisjoner. Også spør man om det ikke er lov å prøve seg?

At noen spør om det er nok et bevis på hvorfor vi trenger kampanjer som dette, fordi noen folk skjønner det åpenbart fortsatt ikke, og det er helt utrolig at vi fortsatt! Må stå her og fortelle voksne mennesker hvorfor de ikke kan oppføre seg sånn.

Og nei – dette kan heller ikke forklares med ”gutter er gutter.” Voksne menn er ikke gutter, og gutter og menn driver da ikke naturlig med seksuell trakassering! Hva er det for noe å si? Det er ikke sånn at menn flest stikker hodet inn på nabokontoret og bare: Halla, vil du være med meg og Nils og trakassere damene i kantina litt seinere i dag eller?

Jeg vil tippe at det også er ganske mange menn som synes det er ganske forbanna dumt å bli satt i bås med folk som trakasserer, på grunn av kjønnet sitt aleine. I tillegg til at ”gutter er gutter” ikke tar inn over seg i det hele tatt at menn også blir utsatt for seksuell trakassering og seksuelle overgrep.

Også er det sånn – at alt for mange, i alt for lang tid, har holdt kjeft. Jeg har gjort det selv altfor mange ganger. Fordi jeg vil ikke være slem, jeg vil ikke virke sur, vil ikke risikere jobbmuligheter, karriere, vil ikke være hun som sladrer. Men vi må si fra. Vi må lære om respekt og grenser, og vi må si fra. Hver. Eneste. Gang. Hvis det gjør meg og andre til sure sladrekjerringer og hvis noen blir lei seg fordi de ikke føler at det ”er lov å prøve seg”, ja så får det bare være, for nå må det søren meg snart være nok.

Takk for meg.