Skolevalgkampen er godt i gang! Hundrevis av Unge Høyre-folk over hele landet kommer til å stå på valgtorg og delta i skoledebatter. Er du elev på videregående og lurer på noe om politikken vår? Spør oss på stand eller kom bort til oss etter debattene!

Trenger du enda flere argumenter kan du lese om våre topp 10 grunner for å stemme på oss i skolevalget her:

1. Du skal kunne velge skole selv
Vi vil at alle elever skal ha muligheten til å velge hvilken videregående skole de selv vil gå på. I dag er det fylkene som bestemmer om elevene kan velge eller ikke. I noen fylker kan de det, for eksempel i Rogaland og Oslo, mens man ikke får lov i Buskerud eller Trøndelag. Det synes vi er urettferdig. Hvis vi vil ha verdens beste skole for alle elever må vi også anerkjenne at det ikke er én skole som er verdens beste for alle.

2. Bedre tilpasset undervisning for hver enkelt
Noen er gode i norsk, andre er gode i matte. Ingen av oss er like og vi er gode og mindre gode på forskjellige ting. Da er det rart at vi alle skal følge den samme undervisningen og gjøre de samme oppgavene. Unge Høyre mener undervisningen bør tilpasses bedre til alle elever, så alle kan lære i sitt eget tempo. Det gjør at elever lærer mer og blir mer motiverte fordi de føler at de takler fagene bedre.

3. Mer praksis på yrkesfag
Det er altfor mye teori på yrkesfag. Mange er lei av å sitte på skolebenken etter 10 år med grunnskole og mange vil prøve seg i arbeidslivet. Vi vil at basisfagene skal bli mer relevante for linja man går på, vi vil at det skal være lov til å gå ut i praksis tidligere og at man skal kunne ta hele skoleløpet i bedrift.

4. Bussen skal bli billigere og gå oftere
Bedre kollektiv er viktig, både for miljøet og for at vi skal kunne komme oss dit vi skal. Unge Høyre vil at kollektivtilbudet skal bli billigere for unge, og vi vil ha flere busser, tog og trikker i hele landet. Det betyr at avgangene må være flere, bussen må gå flere steder og vi vil ha flere nattbusser.

5. Mer forpliktende internasjonalt klimasamarbeid
Klimakrisa er vår tids største utfordring. Skal vi klare å løse den må vi gjøre det sammen. Utslippene fra resten av Europa stopper ikke på grensa til Sverige, det gjør heller ikke våre utslipp. Det betyr at vi må samarbeide. Unge Høyre vil ha tettere klimasamarbeid med resten av verden for å kutte utslipp, vi vil samarbeide mer med Europa om fornybar energi så for eksempel Storbritannia kan bruke norsk vindkraft i stedet for kull, og vi vil forske mer på ny, klimavennlig teknologi.

6. Vi vil forby ikke-nedbrytbar plast
Plast finnes på bunnen av verdens dypeste hav, rundt polene og i magesekken til ville dyr. Det er ikke bærekraftig. Vi trenger nye løsninger på verdens plastproblem. En av løsningene er å forby all ikke-nedbrytbar plast. Engangsplast og mikroplast i kosmetikk og husholdningsprodukter må vekk, og vi må rydde opp plasten som allerede er i havet.

7. Helsesøstre og skolepsykologer på alle skoler
Vi som er unge i dag møter krav og forventninger hele tiden. Den perfekte kroppen, gode karakterer, nok søvn, kule fritidsaktiviteter og et sosialt liv i tillegg. Mange ganger blir det for mye, og vi trenger noen å snakke med. Derfor vil Unge Høyre ha helsesøstre og skolepsykologer på alle skoler, hele tiden. Vi kan ikke planlegge når vi trenger hjelp, derfor må den være tilgjengelig når vi trenger den

8. Gratis legetimer for alle under 18
Å gå til legen kan være dyrt, spesielt når vi er unge og kanskje ikke har en jobb. Unge Høyre vil at alle som trenger hjelp skal få den, uavhengig av lommeboka. Derfor foreslår vi at alle under 18 skal få gratis legetimer.

9. Du skal kunne velge selv hvor du får hjelp
Sliter man med rus eller psykiske problemer burde det være helt selvsagt at man får lov til å velge stedet man blir behandlet på. Kanskje er et sykehus i et annet fylke nærmere familien, kanskje liker man bedre behandlingen et annet sted. Det bør være opp til en selv. Unge Høyre mener behandlingen skal være gratis uansett om man velger en privat, offentlig eller ideell klinikk, og at man skal kunne velge det tilbudet som man mener er best.

10. Lettere å få sin første jobb
Mange unge sliter med å få seg sin første jobb. Det er vanskelig når arbeidsgiver krever jobberfaring, men man ikke får den erfaringen de krever fordi man ikke får jobb. Sånn kan det ikke være. Vi mener det bør bli enklere, selv om man har noen hull på CVen eller ikke har så mye erfaring enda. Det er tross alt vi som skal arve samfunnet.